ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 22,6% μειώνεται το εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους

Κατά 22,6% μειώνεται το εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους

Η μείωση του εφάπαξ είναι πια γεγονός. Χτες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, τη μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63%.

Σύμφωνα με τον υπουργό με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ αλλά και η είσπραξη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την επόμενη δόση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ.

«Το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί ως λύση ούτε την αύξηση εισφορών ούτε και την επιπλέον χρηματοδότηση του ταμείου από τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Το ποσοστό της μείωσης ισοδυναμεί με «ψαλίδι» έως και 10.820 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αναμένεται να ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία, από τον χώρο τν ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Η αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η αντιστοιχία εισφορών και παροχών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καταγράφει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν και των εφάπαξ.

Η ανακοίνωση για το νέο κούρεμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς «η νέα μείωση στο εφάπαξ, συνιστά αιτία πολέμου».