ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέσλερ: Η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της

Ρέσλερ: Η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της

«Η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της. Είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποθέσεων», δηλώνει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ

Παράλληλα σπεύδει να διευκρινίσει ότι όσα έχει πει για την Ελλάδα και την κρίση - δηλαδή ότι «μια έξοδος έχει πάψει πλέον να τρομάζει» - εξακολουθούν να ισχύουν.

Διαχωρίζει ωστόσο τη θέση του από τις «βίαιες» και «ανεύθυνες», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), για τα οποία, επισημαίνει, «θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον τόσο ζωτικό ζήτημα».

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχω κανέναν λόγο να σχετικοποιήσω αυτές τις δηλώσεις ή να τις πάρω πίσω. Αντίθετα, ισχύουν όσα έχω πει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα, ο κ. Ρέσλερ παραπέμπει στην έκθεση της τρόικας, επαναλαμβάνει ότι «οι κανόνες στην Ευρώπη πρέπει να τηρούνται» και προσθέτει: «Όποιος αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αξίζει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Όποιος παραβαίνει τις υποσχέσεις του, δεν θα λάβει άλλα χρήματα». Εκφράζει πάντως την κατανόησή του για την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ορισμένες δηλώσεις γίνονται συνειδητά ή από ανοησία και τις αποδίδει σε συναισθηματική φόρτιση.

«Φυσικά, η διαδικασία μεταβολής έχει πάντα και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι κατά την εφαρμογή της "Ατζέντα 2010" ζήσαμε στην Γερμανία ταραγμένους καιρούς. Στην Ελλάδα οι αναγκαίες απαιτήσεις είναι πολύ εκτενέστερες από την μεταρρύθμιση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά παρόλη την συναισθηματική φόρτιση, δεν μπορώ να αφαιρέσω την πίεση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια», υπογράμμισε ο κ. Ρέσλερ.