ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NYT: Λίστα 400 Ελλήνων με ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο έχει το ΣΔΟΕ

NYT: Λίστα 400 Ελλήνων με ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο έχει το ΣΔΟΕ

Μια λεπτομερή λίστα με τα ονόματα 400 Ελλήνων παρέδωσαν στα χέρια του ΣΔΟΕ οι βρετανικές αρχές, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times».

Η λίστα περιέχει ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, τραπεζιτών, εφοπλιστών και αθλητών οι οποίοι πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες ακινήτων στο Λονδίνο από το 2009 και μετά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ελληνικές αρχές θέλουν να διαπιστώσουν αν τα πρόσωπα αυτά έχουν εξαπατήσει τις φορολογικές αρχές αποκρύπτοντας τα έσοδά τους. Επίσης, το ΣΔΟΕ ερευνά αν υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ αυτών που αγόρασαν ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα και αυτών που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί για φοροδιαφυγή.

Στην αμερικανική εφημερίδα δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρήματα και είναι γνωστοί – όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν έχουν παραβιάσει νόμους».

Οι New York Times σημειώνουν, τέλος, ότι το Λονδίνο, που αποτελεί παραδοσιακά «μαγνήτη» για ξένους επενδυτές ακινήτων, έχει συγκεντρώσει το κύριο ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν χρήματα που «έφυγαν» από τη χώρα.

Σε μια από αυτές τις συνοικίες του Λονδίνου, το Νότιο Κένσινγκτον, ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξεσκόνιζε λίστες επί λιστών, ψάχνοντας την ιδανική επένδυση ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, την άνοιξη του 2011. Τελικά, η αγορά δεν έγινε, λίγους μήνες μετά προέκυψε η υπόθεση της Proton Bank και έτσι ο κ. Λαυρεντιάδης έγινε η αφορμή για να ζητήσουν οι ελληνικές αρχές την εν λόγω λίστα από τη Βρετανία, κατά την αμερικανική εφημερίδα.