Βιοτ.Επιμ.Πειραιά: Σε χρεοκοπία και λουκέτα οδηγούν τα νέα μέτρα
«Δεν πρόκειται να εισπράξουν. Αντί να αυξηθεί η φορολόγηση, θα πρέπει να μειωθεί και να γίνει πιο δίκαιη η φορολογική επιβάρυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδ. Μιχάλαρος.
Με πρόφαση την ανεύρεση πόρων, οι οποίοι θα «τονώσουν τη ρευστότητα των κρατικών Ταμείων», επιχειρείται η περαιτέρω αποψίλωση των εισοδημάτων της πολυπαθούς μικρομεσαίας τάξης, κατά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά που επισημαίνει πως βασική προϋπόθεση στην εφαρμογή φορολογικών μέτρων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές να λειτουργούν και όχι να χρεοκοπούν. Το επιμελητήριο εκτιμά ότι τα φορολογικά μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της χρεοκοπίας, των λουκέτων και της ανεργίας. Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ. «Από πού θα τα εισπράξουν; Γιατί είναι γνωστό το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» καθώς και το «ταμείο είναι μείον», επισημαίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος.
Άποψη του ΒΕΠ είναι ότι με την εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ του 15% έως 17%, με στόχο το 15% στα επόμενα χρόνια, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 15% - 16%, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος και η μείωση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας θα συνεισέφεραν να επιτευχθεί ένα πιο ορθολογικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, αντί να αυξηθεί θα πρέπει να μειωθεί και να γίνει πιο δίκαιη η φορολογική επιβάρυνση ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι χρεοκοπίες και να διασωθούν οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας καθώς και οι εναπομείνασες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
«Μας υπόσχονται ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, που θα ληφθούν. Πώς θα καταφέρουν να λάβουν αυτά τα μέτρα και να εισπράξουν; Οι επιχειρήσεις έχουν στερέψει και όλοι οι φορείς διαμαρτυρόμαστε εντόνως προς πάσα κατεύθυνση. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη φορομπηχτική πολιτική και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτή τη λιτότητα. Και το ζήτημα είναι πως δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι καθώς και πού πηγαίνουν όλοι αυτοί οι φόροι γιατί εάν πηγαίνουν υπέρ του δανεισμού μας, τότε θα πρέπει να μη μιλάμε για Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης αλλά για Ειδική Εισφορά Αναλγησίας. Το σίγουρο είναι πως οι φόροι αυτοί δεν κατευθύνονται προς την ανάπτυξη ή προς παροχές. Αντίθετα, τα λουκέτα είναι καθημερινό φαινόμενο, μαζί με τα συσσίτια και τους πολίτες που μένουν άστεγοι και τρώνε από τους κάδους των απορριμμάτων και του μαθητές που λιποθυμούν στις τάξεις από την πείνα. Δεν λέμε κάτι καινούργιο αλλά δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα μας συγχωρέσουν όσοι πεινάνε…», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΠ.