ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος ΕΕ: Ο προϋπολογισμός του 1 τρισ. ευρώ στο τραπέζι

Σύνοδος ΕΕ: Ο προϋπολογισμός του 1 τρισ. ευρώ στο τραπέζι

Σκληρά παζάρια θα πραγματοποιηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να παίρνουν θέσεις μάχης και τη σκιά της αποτυχίας να καραδοκεί.

Με την αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup για την Ελλάδα να βαραίνει το κλίμα, οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό, ύψους 1 τρισ. ευρώ της Ένωσης για την επταετία 2014-2020, που σημαίνει αύξηση δαπανών 4 με 6%.

Χώρες όπως η Ισπανία ή η Πολωνία θέλουν διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όμως τα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία ή η Βρετανία, στα οποία αναλογεί μεγαλύτερο χρηματικό μερίδιο, πιέζουν για περικοπές.

Συγκεκριμένα, οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ (Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.

Από τη μεριά τους, Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες, ενώ οι χώρες που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για δημόσια έργα υποδομής, όπως η Πολωνία ή οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν αύξηση των δαπανών.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στον προϋπολογισμό, θα βάλει σε νέο κίνδυνο την ευρωζώνη: «Πιστεύουμε ότι μια γενική περικοπή είναι απαραίτητη. Οι συνέπειες μη συμφωνίας θα είναι σοβαρές».

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα και να χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του νέου έτους.

Γερμανία και Βρετανία θέλουν περικοπές ύψους 100 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που κατάρτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μάλιστα έχει απειλήσει με βέτο, την ώρα που η τάση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ενισχύεται στους Συντηρητικούς.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή, ενώ ενδέχεται να επεκταθούν και στο Σαββατοκύριακο.