ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα πληρώσουμε φέτος για τα ακίνητα

Τι θα πληρώσουμε φέτος για τα ακίνητα

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού δείχνουν πως οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία επταπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010 οι φόροι αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. το 2011 και από το 2012 (με την επιβολή του «έκτακτου» Τέλους Ακινήτων και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών) εκτινάχτηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ – που η κυβέρνηση θέλει να τα εισπράττει κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» αν συνυπολογιστούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος το Τέλος Ακίνητης Περιουσία, τα τεκμήρια και οι άλλες επιβαρύνσεις, τότε ο λογαριασμός για τους ιδιότητες ακινήτων αγγίζει και τα 5 δις. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι πρόπερσι.

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μαζεμένο τον ΦΑΠ του 2012 και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013, αν και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

2. Με τον Ενιαίο Φόρο μονιμοποείται το «έκτακτο χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ)

3.Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και όσοι έχουν ελάχιστη ακίνητη περιουσία, από μόλις 50.000 ευρώ.

4.Φορολογούνται και τα «κοτέτσια», τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, η πατρική περιουσία και τα ..κατσάβραχια.

5.Η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης γονατίζει τα νοικοκυριά, καθώς η κυβέρνηση θεώρησε πως θα εισπράξει 0,5-1 δις. ευρώ επιπλέον έσοδα. Το μόνο που εισέπραξε μέσα σε 4 μήνες είναι να αφήσει ολόκληρες οικογένειες εκτεθειμένες στο ψύχος και τη δηλητηριώδη αιθαλομίχλη από τα τζάκια.

6.Αυξήσεις-φωτιά 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιστούν απαγορευτική και την εναλλακτική θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια.