ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση προ των πυλών για τη Γαλλία-Συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία

Ύφεση προ των πυλών για τη Γαλλία-Συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν συρρίκνωση στο τέλος του 2012, στοιχείο που δείχνει ότι η κρίση χρέους δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον «πυρήνα» της νομισματικής ένωσης.


Η οικονομία της Γερμανίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, με το γερμανικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,6% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για μια συρρίκνωση της τάξης του 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στην υποχώρηση των εξαγωγών. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η γαλλική οικονομία, όμως, φαίνεται πως βρίσκεται πιο κοντά στην ύφεση. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.