ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Διαφυλάχθηκε στην Ελλάδα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Προβόπουλος: Διαφυλάχθηκε στην Ελλάδα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι ακόμη μακρύς, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας ότι "ο κίνδυνος του Grexit έχει υποχωρήσει σημαντικά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζει παράλληλα ότι διαφυλάχθηκε στην Ελλάδα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προσθέτει ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα και ότι οι ανάγκες για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα έχουν περιορισθεί.

Για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σημειώνει ότι "από τον Ιούνιο έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις", ενώ εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι "η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο".

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι "επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής".

"Στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας" επισημαίνει.

Για την πορεία της ελληνική οικονομίας αναφέρει ότι από τον Ιούνιο ορισμένοι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην επιστροφή των καταθέσεων (15 δισ. από τον Ιούνιο), στην αποκλιμάκωση των spreads (από τις 3.000 μονάδες πριν από μερικούς μήνες σε κάτω από τις 1.000 μονάδες σήμερα) καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών.

"Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και στην κατανόηση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες", δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.