ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «βουτιά» στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα

Η «βουτιά» στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα

Εκτός στόχων η κυβέρνηση και «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της αρνητικής εικόνας που καταγράφεται στα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η αύξηση των φόρων και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών οδήγησαν τελικά σε μεγαλύτερη απώλεια των χρημάτων που το κράτος ανέμενε να βάλει στα ταμεία του.

Με το «καλημέρα» του νέου έτους τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες απώλειες που υπερβαίνουν το 15% καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης και των μαζικών «λουκέτων» στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο είχε ως στόχο να εισπράξει 1,70 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 1,54 δισ. ευρώ. Δηλαδή 161 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο. Παρόμοια κατάσταση καταγράφηκε και στους φόρους κατανάλωσης. Ο στόχος ήταν στα 993 εκατ. ευρώ αλλά τελικά έφτασαν στα ταμεία μόλις 699 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα θα υπολείπονται για αυτόν τον μήνα κατά περίπου 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Η εικόνα αυτή προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και το ΓΛΚ, καθώς φανερώνει τόσο την αδυναμία των φορολογικών αρχών, όσο και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των φορολογουμένων.

Το ζήτημα είναι πώς θα ανατραπεί αυτή η τάση στην πορεία των εσόδων και κατά πόσο μπορούν να γίνουν σοβαρές προσπάθειες στην κατεύθυνση είσπραξης των οφειλομένων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Εάν το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να ανακόψει την πτωτική πορεία των εσόδων, τότε θεωρείται δεδομένο πως οι δανειστές - που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα – θα απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός από νέα πτώση των εσόδων