ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

Η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει την αποτυχία του μέτρου στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη σχετικών αποφάσεων για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου οι τιμές του να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012,προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών για τις αποφάσεις τους στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ, αυξημένου κατά 440%,την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά 35% περίπου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν επετεύχθη αύξηση των δημοσίων εσόδων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα εξής:

- Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από το μειωμένο τζίρο κατά 70% των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης.

- Ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε. Αυτό ομολογείται και επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές!!) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

- Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο ο ισχυρισμός τους, ότι το μέτρο το επέβαλε η τρόικα. Αντιθέτως, η τρόικα παρεμβαίνει, όπως όλοι γνωρίζουμε, στη λήψη μέτρων που αποφέρουν αυξημένα δημόσια έσοδα. Τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν τη μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους αίολους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόικας.

- Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στη ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του ΕΦΚ. Επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ότι «η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».

- Όσο για το μέτρο επιστροφής Ε.Φ.Κ σε μικρή ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στη λήψη σχετικών αποφάσεων για τη μείωση του ΕΦΚ, προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η μείωση του ΕΦΚ θα ομαλοποιήσει τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δίνοντας τη δυνατότητα στους εξαθλιωμένους οικονομικά Έλληνες να περάσουν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται με στοιχειώδη τουλάχιστον ζεστασιά, και να εξαφανίσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του αποτυχημένου μέτρου.