ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγία ΕΕ για ασφαλέστερα στεγαστικά δάνεια

Οδηγία ΕΕ για ασφαλέστερα στεγαστικά δάνεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά οδηγία, με την οποία προστατεύονται όσοι λαμβάνουν ενυπόθηκα δάνεια.

Για την ακρίβεια προστατεύονται όσοι αναμένεται να λάβουν τέτοια δάνεια στο μέλλον, αφού η νέα νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή σε δύο χρόνια, αλλά βέβαια χωρίς αναδρομική ισχύ. Μεταξύ άλλων, η οδηγία προβλέπει ότι όσοι συνάπτουν ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο θα λαμβάνουν «εξατομικευμένες πληροφορίες», έστω και μέσω Ίντερνετ, με όρους που θα ανταποκρίνονται στην οικονομική τους κατάσταση, ιδιαίτερα όταν το στεγαστικό συνδέεται με ξένο νόμισμα. Επιπλέον, θα έχουν το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να αποπληρώσουν το δάνειο νωρίτερα, χωρίς να καταβάλλουν «χρηματική ποινή» όπως συμβαίνει σήμερα, αν και η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα «εύλογης αποζημίωσης».

«Όχι» σε ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Οδηγία σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο Οδηγία σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Δεν συμφωνούν όλοι με τη διατύπωση αυτή και με το συμπέρασμα ότι για όλα φταίει η έλλειψη πληροφόρησης του καταναλωτή.

Λανθασμένες αποφάσεις επέτρεψαν την κερδοσκοπία τραπεζών αλλά και την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.

Οι εισηγητές της νέας οδηγίας επισημαίνουν ότι στόχος τους δεν είναι μόνο η προστασία των δανειοληπτών, αλλά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων. Ήδη σήμερα η αγορά ενυπόθηκων δανείων αντιστοιχεί στο 47% της ευρωπαϊκού «ακαθάριστου προϊόντος», ενώ από το 2011 ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ προτείνει την υλοποίηση μίας «πανευρωπαϊκής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων».

Πηγη DW