ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους ακινήτων

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους ακινήτων

Το σχέδιο για το ενιαίο φόρο ακινήτων διορθώνει ξανά το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο νέος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014 βελτιώνονται ώστε να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους που κατέχουν οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών, αγροτεμάχια και κτίσματα αγροτικής χρήσης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει στην τρόικα ένα νέο πιο ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο δεν θα υπερφορολογεί τους κατοίκους της υπαίθρου και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα μιας εκ των υστέρων φορολογικής ελάφρυνσης για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον είναι μεγαλύτερες οι εισπράξεις από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά με την τρόικα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1) «Ρήτρα εισπραξιμότητας ΦΑΠ». Σύμφωνα με την ρήτρα αυτή αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του έτους τότε θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ.

2) Επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εάν η τρόικα δεχθεί τη «ρήτρα εισπραξιμότητας» τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κενό των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στο κενό που ούτως ή άλλως υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ για το 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ήδη συζητήσεις για το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως η διαφορά θα γεφυρωθεί σε νέα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα περίπου 1 δισ. ευρώ.

3) «Ρήτρα απόκλισης από το στόχο». Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμευτεί ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας θα ανέλθει στο 80-% 81% από 75% σήμερα. Εφόσον στο πρώτο εξάμηνο παρουσιαστούν αποκλίσεις από το στόχο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το κενό.
Βελτιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η εφαρμογή μειωτικών συντελεστών για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου αλλά εντός οικισμού, ώστε τα ακίνητα αυτά να μην υπερφορολογούνται ως εντός σχεδίου οικόπεδα.

Με την αλλαγή αυτή θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου, οι οποίοι κατέχουν σπίτια μέσα σε εκτάσεις γης που βρίσκονται εντός ορίων οικισμού.

Δηλαδή τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες δεν θα φορολογούνται ως εντός σχεδίου, αλλά ως ιδιαίτερη κατηγορία με χαμηλότερους συντελεστές. Βελτιώσεις εξετάζονται και για τα κτίσματα αγροτικής χρήσης.

Ο νέος φόρος για σπίτια και οικόπεδα
Έτσι όπως όλα δείχνουν πλέον ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής
Κατοικίες:
2,3 ως και 14 ευρώ/τμ + συντελεστής παλαιότητας + συντελεστής φόρου

Εντός σχεδίου οικόπεδα:
20 ως και 20.000 ευρώ/στρέμμα + συντελεστής πρόσοψης +δρόμος + απόσταση από θάλασσα

Εκτός σχεδίου οικόπεδα:
1,5 ως και 47,25 ευρώ/στρέμμα χωρίς κτίσμα
7,5 ως και 236,5 ευρώ/ στρέμμα με κτίσμα

Παραδείγματα:
Για ένα διαμέρισμα 85 τμ με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ το οποίο έχει πρόσοψη σε ένα δρόμο και έχει κατασκευαστεί πριν 16 χρόνια ο φόρος διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, ενώ το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν 476 ευρώ

Για ένα διαμέρισμα 100 τμ με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ το οποίο έχει πρόσοψη σε δύο δρόμους, είναι στο δεύτερο όροφο και έχει κατασκευαστεί πριν 15 χρόνια ο νέος φόρος είναι στα 485 ευρώ ενώ με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ ο ιδοκτήτης πληρώνει 561 ευρώ

Για μια μονοκατοικία 120 τμ σε οικόπεδο 1.000 τμ με αξία 2.500 ευρώ/τμ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει περισσότερα σε σχέση με το χαράτσι και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος θα είναι στα 2.518 ευρώ ενώ το χαράτσι ήταν 897 ευρώ και ο ΦΑΠ του 2013 ήταν 1.263 ευρώ.

Φθηνότερη μεταβίβαση

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να τεθεί εκ νέου και η μείωση του φόρου μεταβίβασης, που επιθυμεί μεν η τρόικα, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών και καταργηθεί ο εν λόγω φόρος, τότε θα προκύψει «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, η οποία -όπως είναι φυσικό- θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ενιαίο Φόρο, απομακρύνοντας τις όποιες σκέψεις για μείωση των συντελεστών.Διαβάστε επίσης:

Φοροκαταιγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Καπέλο» φόρου στους ενοικιαστές!

Οι παγίδες με τους φόρους στα ακίνητα