ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3% αποκλιμακώνεται η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Στο 3% αποκλιμακώνεται η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Σε τροχιά ...διστακτικής ανάκαμψης εισέρχεται σταδιακά η ελληνική οικονομία, καθώς η ύφεση κατεβάζει ταχύτητα, χάρη κυρίως στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η ύφεση θα περιοριστεί στα επίπεδα του 3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση λόγω του τουρισμού.

«Το τρίτο τρίμηνο... αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο -3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλει σημαντικά ο τουρισμός», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, τότε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, η ύφεση θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 4%. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,6% και το δεύτερο κατά 3,8%.

Για το σύνολο του 2013, εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% περίπου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το δεύτερο, λόγω της καλής επίδοσης στον τουρισμό.

«Αντίθετα, στο τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα χειροτερέψει σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο λόγω της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών την περίοδο αυτή», όπως αναφέρεται στο προσχέδιο.