ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία 29,3% το 2014

ΚΕΠΕ: Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία 29,3% το 2014

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 29,3%, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει ρυθμό μεταβολής +0,004%. Φέτος, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,55% περίπου, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμενο Ιούνιο.

Ωστόσο, η ανεργία θα συνεχίσει να είναι υψηλή, τόσο φέτος όσο και το 2014, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί σε 27,6% και 29,3% αντίστοιχα.

Η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας όσο και στην αδυναμία ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, σημειώνει το ΚΕΠΕ

Ταυτόχρονα, υπνεθυμίζει ότι το μέγεθος της απασχόλησης ανταποκρίνεται με μεγάλη χρονική υστέρηση στις μεταβολές της παραγωγικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι η απασχόληση αρχίσει να αυξάνεται αρκετό καιρό μετά την ανάκαμψη της οικονομίας και εφόσον βεβαίως διατηρηθεί για μεγάλη περίοδο σε αναπτυξιακή τροχιά.