ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κίνδυνος στάσης πληρωμών τις επόμενες 20 ημέρες

Κομισιόν: Κίνδυνος στάσης πληρωμών τις επόμενες 20 ημέρες

Συνεχίζεται το αδιέξοδο όσον αφορά την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Κομισιόν.

Σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γ.Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, αν δεν εγκριθεί συμπληρωματικός και διορθωτικός προϋπολογισμός ύψους 2,7 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Την διαφωνία του, ωστόσο, με τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό που θέλει να περάσει το Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Λιθουανικής Προεδρίας στην ΕΕ Αλτζιμάντας Ριμκούνας, που ομολόγησε όμως ότι το Συμβούλιο θα έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για τους διορθωτικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ για το 2014 το αργότερο μέχρι την 30ή Οκτωβρίου.

Η δήλωση του Ριμκούνας έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία που εξέφρασαν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου: σύμφωνα με αυτήν, για να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου και να υπάρξει επείγουσα ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα πρέπει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πρότεινε χθες να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια να υπάρξει ψήφισμα έγκρισης την επόμενη Πέμπτη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί σχετικά με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2014 θα έχουν κατατεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρόζο: Δώστε λεφτά στην Κομισιόν αλλιώς πτωχεύουμε σε 20 ημέρες!