ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τα warrants μπορούν να αποτρέψουν τη λήψη νέων μέτρων

Τράπεζες: Τα warrants μπορούν να αποτρέψουν τη λήψη νέων μέτρων

Η εμπροσθοβαρής άσκηση των δικαιωμάτων (warrants) είναι, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχ,η ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να βρει η κυβέρνηση πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να αποφύγει τον «σκόπελο» των νέων οριζόντιων μέτρων.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, πρόκειται για τις μετοχές των τραπεζών που έχει αποκτήσει το Δημόσιο μέσω του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εφόσον, έπειτα από τις απαραίτητες αλλαγές στο νομοθεικό πλαίσιο, το Δημόσιο ασκήσει εμπροσθοβαρώς τα warrants, τότε οι μετοχές που κατέχει θα περιέλθουν νωρίτερα σε ιδιωτικά χέρια.

Η απόφαση θα αφορά τις τρεις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha), καθώς στην Eurobank το ποσοστό του Δημοσίου αφορά σχεδόν το σύνολο των μετοχών της και δεν υπάρχουν warrants, καθώς στην αύξηση κεφαλαίου της δεν συμμετείχαν ιδιώτες.

H πρώτη ενάσκηση των warrants θα γίνει τον Δεκέμβριο. Στις 10 Δεκεμβρίου ασκούνται τα warrants της Alpha, στις 27 της Eθνικής και στις 2 Iανουαρίου της Tράπεζας Πειραιώς.

Από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί σε εκείνη τη φάση, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.