ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ.Χατζηδάκης: Έρχονται νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

Κ.Χατζηδάκης: Έρχονται νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

Την ικανοποίησή του σχετικά με την άνοδο της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες θα βελτιωθεί περαιτέρω η αταγωνιστικότητα.

«Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς όπου ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της διευκόλυνσης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, της προστασίας των επενδυτών και στις εξαγωγές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», προσέθεσε.

«Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα κλειδιά για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, ακόμη και αν απαιτείται το "ξεβόλεμα" ορισμένων οι απαιτούμενες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσει ο καθένας τη μικρή του μάχη, αλλά να κερδίσουμε όλοι μαζί τον πόλεμο» επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση

Δηλώσεις αναφορικά με τη φετινή έκθεση για την Ελλάδα έκαναν τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jean Michel Lobet, που ανήκει στη συγγραφική ομάδα της έκθεσης και Dirk Reinermann, διευθυντής του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.

«Η Ελλάδα προχώρησε ενεργά τις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να διευκολύνει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, μειώνοντας εντυπωσιακά το κόστος έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, απλοποιώντας τις τελωνειακές διαδικασίες και βελτιώνοντας την προστασία των μετόχων μειοψηφίας. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τα θετικά αποτελέσματα στις επόμενες εκθέσεις Doing Business», είπε ο Jean Michel Lobet.

Από την πλευρά του, οDirk Reinermann δήλωσε ότι «ειδικά αυτήν την περίοδο έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η ομάδα της οποίας ηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατάφερε να εφαρμόσει τόσο δραστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της έναρξης επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση διεθνώς στον συγκεκριμένο τομέα αυτή τη χρονιά. Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που θα διευκολύνει τους επενδυτές να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα