ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίτλοι τέλους για τον Fokas έπειτα από 77 έτη λειτουργίας

Τίτλοι τέλους για τον Fokas έπειτα από 77 έτη λειτουργίας

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της διοίκησης, τελικώς τα πολυκαταστήματα Fokas βάζουν «λουκέτο» μετά από 77 έτη λειτουργίας, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν σκαρφαλώσει στα 80 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα τελευταία τέσσερα έτη ο τζίρος μειώθηκε κατά 70%, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η έξωση από το ακίνητο της οδού Τσιμισκή 48 στη Θεσσαλονίκη ήταν η χαριστική βολή για την εταιρεία.

Λουκέτο είχε μπει ακόμα σε ένα κατάστημα στην Αθήνα (το νεοκλασσικό στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής), καθώς και στο Βόλο.

Η Fokas φέρεται να έχασε την προθεσμία για την καταβολή της δόσης ύψους 370.000. ευρώ προς την ιδιοκτήτρια του ακινήτου της Τσιμισκή, Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών από ενοίκια που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ,.

Έτσι, η Ιερά Μονή προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ερχόμενη Κυριακή, μία εξέλιξη που δεν μπόρεσε να αποτρέψει η Fokas μέσω των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε.

Μετά τις αλλεπάλληλες εξώσεις, ήταν πλέον προφανές ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να αντέξει και οδηγήθηκε στην αίτηση πτώχευσης.

Σημειώνεται ότι κατά τη δεκαετία του 2000 ο όμιλος είχε 9 πολυκαταστήματα και 1.500 εργαζόμενους. Τώρα, πλέον έχουν απομείνει περίπου 600 εργαζόμενοι.