ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τα νέα μέτρα

Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τα νέα μέτρα

Μία πρώτη γεύση από τις ...άσχημες διαθέσεις με τις οποίες επέστρεψε η τρόικα στην Αθήνα, πήρε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε έπειτα από 2,5 ώρες περίπου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι ο προσδιορισμός του δημοσιονομκού κενού για το 2014, το οποίο θα καθορίσει και το ύψος των νέων μέτρων.

Η Κομισιόν αποφεύγει να πει με ακρίβεια ποιο είναι αυτό το κενό, καθώς ούτε χθες ούτε σήμερα, στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, δεν αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο η τρόικα κάνει λόγο για νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

«Σφίγγα» ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις επισήμανε ότι τόσο οι εαρινές όσο και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2013, προβλέπουν ότι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα δημοσιονομικά κενά το 2014 και το 2015 θα καλυφθούν με μέτρα που θα συγχωνευθούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση.

Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 500-700 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Στις 16:00 το κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με όλους τους επικεφαλής της τρόικας (σ.σ. σήμερα έλειπε ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ) την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Όλι Ρεν: Η Ελλάδα θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα

Όλι Ρεν: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για δανειακές ανάγκες 77 δισ. ευρώ

Ανάκαμψη 0,6% το 2014 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ζητά η τρόικα