ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή του Ν. 4178/2013. Πρόκειται για τον νόμο που έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» και χαρακτήρισε κατεδαφιστέες τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μετά την 28 Ιουλίου 2013 αλλά και τις κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, ενημέρωσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΕΚΑ) έχει αποστείλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης - υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων.

Η ΕΥΕΚΑ έχει σχεδιάσει και κοινοποιήσει διάγραμμα ροής των εργασιών των εμπλεκομένων για τις κατεδαφίσεις, με τις επιμέρους ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Επίσης, έχει συντάξει εργαλείο αξιολόγησης και κατάταξης για κατά προτεραιότητα κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών στις συγκεκριμένες περιοχές, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της η επεξεργασία της εξουσιοδοτικής απόφασης του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία θα ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια για τις κατεδαφίσεις. Ειδική ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει, επίσης, σημαντικά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις αυθαίρετες κατασκευές, η οποία μαζί με τον ηλεκτρονικό πίνακα των κριτηρίων και παραμέτρων και τη βαθμολογία ιεράρχησης των κατεδαφίσεων θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του νόμου.

Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου, εισάγεται προς επεξεργασία στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα του κτιρίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που αφορούν σε ακίνητα.

Οι κατεδαφίσεις είναι γεγονός

Οι κατεδαφίσεις, πάντως, είναι γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης στη Βουλή. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα είχε ζητήσει να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως λοιπόν ενημερώθηκε η Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Απ' αυτές, για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες. Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου, καθώς βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.