ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκοφίν:Συνεχίζεται η αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για τραπεζική ένωση

Εκοφίν:Συνεχίζεται η αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για τραπεζική ένωση

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχιζαν απόψε τις διαπραγματεύσεις σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, του μηχανισμού στον οποίο θα ανατεθεί να διευθετεί τις κρίσεις που προκύπτουν στις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης, επιδεικνύοντας συμβιβαστικές διαθέσεις.

«Θεωρώ ότι σήμερα είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας ότι οι υπουργοί ίσως χρειαστεί να ξανασυναντηθούν την 18η Δεκεμβρίου εκτάκτως «για να την οριστικοποιήσουν, εν πάση περιπτώσει σε νομικό επίπεδο». Ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς δε Γκίνδος προέβλεψε από την πλευρά του μια διαδικασία λήψης απόφασης σε δύο φάσεις. «Πλησιάζουμε σε μια οριστική συμφωνία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία σήμερα». Ωστόσο ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι η αποψινή συνάντηση επρόκειτο να διαρκέσει πολύ και δεν προέβλεπαν ότι θα έχει ολοκληρωθεί παρά αργά τη νύχτα της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Τα σημεία διαφωνίας παραμένουν πολλά, αρχίζοντας από τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, ιδίως για το κλείσιμο τραπεζών. Εξάλλου, νωρίτερα οι υπουργοί παρείχαν μια παράταση ενός επιπλέον έτους στην Πολωνία για να επιτύχει την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο όριο που έχει ορίσει η ΕΕ –το 3%–, ενώ στη νεοεισελθείσα Κροατία απευθύνθηκε η προειδοποίηση ότι θα κινηθεί η διαδικασία για την παραβίαση των κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Croatia-EU-referendum--007

Το Σύμφωνο αυτό της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη της πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους και τα δημόσια χρέη πρέπει να μειωθούν στο 60% του ΑΕΠ επί ποινή κυρώσεων. Για την Πολωνία και την Κροατία δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ως σήμερα, αφού δεν είναι μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά η Ουγγαρία, η οποία επίσης δεν ανήκει στην ευρωζώνη, είχε τιμωρηθεί πέρυσι για την παραβίαση των κανόνων αυτών με το πάγωμα της περιφερειακής βοήθειας.

Η απόφαση δίνει στην Πολωνία περιθώριο έως το 2015 να επαναφέρει το έλλειμμά της στο θεσπισμένο όριο. Η Βαρσοβία δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο (3,6% του ΑΕΠ) που της είχε τεθεί για φέτος, επισήμανε το Εκοφίν, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν εκπλήρωσαν τις συστάσεις της Ένωσης που είχαν διατυπωθεί τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών