ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουλτς: «Ανησυχητική» η χθεσινή συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Σουλτς: «Ανησυχητική» η χθεσινή συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν «διαβουλεύσεις διά μακρών» για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν χθες Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση, τον οποίο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωβουλευτών.

Ο μηχανισμός διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών μελών της ΕΕ κινείται προς μια «ανησυχητική κατεύθυνση», εκτίμησε ο Σουλτς σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που εκφώνησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία είναι «πολύ μακριά» από αυτό που επιθυμεί το Ευρωκοινοβούλιο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρέπει να αναμένονται «διαπραγματεύσεις διά μακρών» μεταξύ των βουλευτών, των χωρών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπή προτού οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» το Ευρωκοινοβούλιο να χάσει τα νομοθετικά του προνόμια προς όφελος ενός αυστηρά διακυβερνητικού μηχανισμού. Εξάλλου ο Σουλτς επέκρινε την πολυπλοκότητα του μηχανισμού. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες Τετάρτη το βράδυ έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην ευρωζώνη. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου το οποίο θα οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή θα χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της και ενός συμβουλίου αποφάσεων το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση. Αυτό όμως το συμβούλιο θα τελεί υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων.

newego LARGE t 1101 54205259

«Είναι σαν να διακομίζεται ένας τραυματίας στα επείγοντα και να τον πηγαίνουμε πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αντί να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες», κατήγγειλε ο Σουλτς. «Αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις αποφάσεις» των υπουργών Οικονομικών, «τότε όχι μόνο θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα έχει διαπραχθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως έχουν.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Επετεύχθη η συμφωνία για την τραπεζική ένωση