ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί : Ποιοι μένουν ακάλυπτοι από τη ρύθμιση

Πλειστηριασμοί : Ποιοι μένουν ακάλυπτοι από τη ρύθμιση

Ακάλυπτοι από τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μένουν το 2014 δανειολήπτες, που το μοναδικό ακίνητο ιδιοκτησίας τους δεν είναι εκείνο, στο οποίο κατοικούν.

Σύμφωνα με το νόμο, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, η απαγόρευση πλειστηριασμού καταλαμβάνει κάθε ακίνητο, το οποίο έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος του οφειλέτη. Η έννοια της κύριας κατοικίας, εν προκειμένω, προσδιορίζεται βάσει των οικείων φορολογικών διατάξεων, που ρυθμίζουν την αναγραφή ακινήτου ως κύριας κατοικίας, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013.

Δημιουργείται, δηλαδή, ασάφεια σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας στην περίπτωση, που το μοναδικό ακίνητο ιδιοκτησίας του οφειλέτη δεν είναι εκείνο, στο οποίο κατοικεί, και - για το λόγο αυτό - δεν το έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία στην τελευταία φορολογική του δήλωση. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για εκπαιδευτικό ή στρατιωτικό, που έχει μετατεθεί σε άλλη πόλη, ή για κάποιον, που κληρονόμησε το μοναδικό ακίνητο, το οποίο διαθέτει σε περιοχή απομακρυσμένη από τον τόπο των βιοτικών συμφερόντων του.

Ακόμη, δεδομένου ότι κατά το οικονομικό έτος 2013 δηλώθηκε κύρια κατοικία για το έτος 2012, η οποία πιθανώς να έχει μεταβληθεί μέχρι το έτος 2014, κατά το οποίο θα έχει εφαρμογή ο νέος νόμος, προκύπτει το ερώτημα αν προστατεύεται ακίνητο, που αποτελεί, εν τοις πράγμασι, την κύρια κατοικία του οφειλέτη, πλην όμως, για λόγους αντικειμενικούς (λ.χ., δεν είχε αποκτηθεί ακόμη), δεν είχε αναγραφεί ως κύρια κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013.