ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Στα "σκουπίδια" η ελληνική οικονομία

S&P: Στα "σκουπίδια" η ελληνική οικονομία
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες...

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε 'BB-' από 'BB+', εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Ο ξένος οίκος είπε ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

«Πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση χρέους»

Η Standard & Poor's εκτιμά ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της.

"Δεδομένων των συνεχιζόμενων σημαντικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ενταχθεί στο EFSF και αργότερα στο ESM", σημειώνει ο οίκος. Άλλωστε, αναφέρει η ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσαν ότι η προσφυγή μιας χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναδιάρθρωση του κρατικού δημοσίου χρέους.

"Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για το ESM, με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους" υποστηρίζει η S&P, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανή η προσφυγή της χώρας μας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

«Πιθανή και νέα υποβάθμιση»

Επίσης, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί πολύ πιθανή μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να καταγράψει η χώρα μας μεγαλύτερο έλλειμμα από το προβλεπόμενο το 2011, όπως επίσης και να εκδηλωθεί βραχυπρόθεσμα περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση.

Αντίδραση Παπανδρέου στην υποβάθμιση

«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

"Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια, το πρόβλημα και ο προγραμματισμός της χώρας είναι η επιστροφή της στις αγορές το συντομότερο δυνατόν.

"Έχουμε πολλές αλλαγές να κάνουμε στη χώρα μας και θα τα καταφέρουμε, για όσους καλοπροαίρετα ή μη, πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός θέτοντας εκ νέου ζήτημα για τη σχέση πολιτικής και αγορών. «Οι οίκοι αξιολόγησης δε λογοδοτούν σε κανέναν και κινούνται μεταξύ πανικού και ευφορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΥΠ.ΟΙΚ: Λανθασμένη η αξιολόγηση

Σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου βασίζεται η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s" απαντά με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η εν λόγω αξιολόγηση "Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας".

Πηγή: newscode.gr

Διαβάστε επίσης: Στα ύψη το spread των ομολόγων μετά την υποβάθμιση της S&P

ΧΑ: Μετά την υποβάθμιση η πτώση

Αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου μετά την υποβάθμιση