ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρομεσαίοι: Εξοντωτικά τα πρόστιμα του φορολογικού κώδικα

Μικρομεσαίοι: Εξοντωτικά τα πρόστιμα του φορολογικού κώδικα

Τις έντονες διαμαρτυρίες επαγγελματιών προς τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους τους, προκαλεί η πρόβλεψη του κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα «εξοντωτικά ύψη των προστίμων». Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις επιμελητηρίων και συνδέσμων, ο Ν. 4225/2013 προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.

Στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα και δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%. Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε χρωστάει 20.000 ευρώ.
Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.

c78ca4f3b73120feea73079acef9198e XL

Στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ. Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ. «Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στις 30 του επόμενου;», όπως σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε σχετική του ανακοίνωση.

Το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν «αλλά προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους». Όπως εκτιμά το επιμελητήριο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο ενώ συμπληρώνει ότι το θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτο μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας να υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Το επιμελητήριο ζητάει το υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτούς που διαπιστώσει ότι ενεργούν με δόλο. «Ζητάμε την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος καθώς και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στα εξαιρετικά σοβαρά θέματα της φορολογίας, πριν είναι αργά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών.