ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εκτιμήσεις για χαμηλή ανάκαμψη στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Εκτιμήσεις για χαμηλή ανάκαμψη στην Ελλάδα

Σε έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Από την άλλη αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 2 χρόνια. Επιπλέον προειδοποίησε ότι οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές τους.

Κίνδυνος αποτελεί ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει 3,7% ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2014 , 0,1% υψηλότερα από τις προβλέψεις που είχε δώσει τον Οκτώβριο, και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 3,9%.

Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα περάσει από την ύφεση στην ανάκαμψη (1% το 2014 και 1,4% το 2015), ενώ θα κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εστιάζεται στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση, αν και οι εξαγωγές σε κάποιο βαθμό ανακάμπτουν.

GG

Ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική πίεση και γι' αυτό η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή, όπως άλλωστε και στην Ισπανία, την Κύπρο , την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το υψηλό χρέος, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και ο οικονομικός κατακερματισμός θα κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη θα μετατοπιστεί από τις αναδυόμενες αγορές στις προηγμένες οικονομίες το διάστημα 2014–15» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, όπως αναφέρει το Reuters.

Ένα από τα φωτεινά παραδείγματα θα είναι οι ΗΠΑ, μετά την συμφωνία στο Κογκρέσο για τον κρατικό προϋπολογισμό που μειώνει κάποιες από τις περικοπές δαπανών, που είχαν επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.

Το Ταμείο αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Βρετανία, προβλέποντας ρυθμό 2,4% για φέτος έναντι εκτίμησης για 1,9% που είχε δώσει τον Οκτώβριο.

Καλύτερες προοπτικές προέβλεψε και για την ιαπωνική οικονομία, εκτιμώντας ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα μετριάσουν τον αντίκτυπο από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης που σχεδιάζεται να επιβληθεί την άνοιξη.