ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Βελτίωση παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Άνοδος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των τραπεζών σημειώθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2013.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων του μετά το τέλος συνάντησης με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

«Η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξης του 28% ενώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και με τα νέα που μπαίνουν σταδιακά στην αγορά, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου στα τέλη Ιουνίου 2013 ήταν της τάξης των 100 με 150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ και στο τέλος Μαρτίου προβλέπεται ότι θα έχουν φτάσει στα 2 δισ. Ευρώ» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει κινητικότητα για ρύθμιση στα "κόκκινα δάνεια" καθώς μόνο από τα στοιχεία της τράπεζας Πειραιώς πήγαν 1.000 δανειολήπτες για ρύθμιση. Σημειώνεται ότι βάση των στοιχείων περισσότερα από 30.000 κατασχετήρια έχουν ήδη δοθεί .

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς επεσήμανε ότι η αύξηση του 28% δείχνει δυναμική βελτίωση της ρευστότητας.

Πηγές του υπουργείου σχολίασαν ότι το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που επιτρέπονται οι σχετικές αιτήσεις για ρύθμιση θα αυξηθεί.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζανιάς, με έντονο ρυθμό γίνονται ρυθμίσεις και για τους ενήμερους δανειολήπτες και τα στοιχεία αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σχετική διαδικασία περίπου 800.000 μέχρι ένα εκατομμύριο πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Ρύθμιση «ανάσα» για τα «κόκκινα» δάνεια