ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters:Το 3ο πακέτο θα είναι 10-20 δισ.- Καταρχήν συμφωνία με Τρόικα

Reuters:Το 3ο πακέτο θα είναι 10-20 δισ.- Καταρχήν συμφωνία με Τρόικα

Ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονομάζει το Reuters, αποκαλύπτουν πως Τρόικα και Αθήνα έχουν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως Ελλάδα και τρόικα έχει επιτύχει σαφή πρόοδο ως προς τη διευθέτηση του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Όπως υποστηρίζουν, το ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 ενισχύει σημαντικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για το 2014. Για την διετία 2014 – 2015, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κυμαίνονται μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ. Όπως υποστηρίζουν, το εν λόγω ποσό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα υπό την μορφή ενός 3ου πακέτου βοηθείας.

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φήμες και τα δημοσιεύματα, πως τα 10 δισ ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια από τους Γερμανούς προς την Ελλάδα, δηλαδή ως χρηματοδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και δεν θα ονομάζεται μνημόνιο, είναι συμβατική υποχρέωση των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών που δεν τηρήθηκε εκ μέρους τους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας περίπου 5,5 δισ ευρώ, (τα οποία ονομάζονται ομόλογα ANFAS) που δεν περιλαμβάνονταν στο κούρεμα, έμειναν δηλαδή "ακούρευτα" στα χέρια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών οι οποίες είχαν δεσμευθεί ότι θα τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα τα ανανεώσουν, δηλαδή δεν θα τα εισπράξουν.

Η λήξη αυτών των ομολόγων είναι το 2014, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα ανανεώσουν διότι θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση (που απαγορεύεται) και θα πρέπει να τα εισπράξουν. Άλλα 4,5 δισ προέρχονται από ομόλογα που πούλησε η κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες επί Αλογοσκούφη, τα οποία επίσης δεν μας αφήνουν οι ευρωπαίοι να αναχρηματοδοτήσουμε.

Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα ομόλογα, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να δώσει στην Ελλάδα τα 10 δις. ευρώ για να τηρηθεί η συμφωνία που η ίδια δεν τηρεί. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα επόμενα Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου και στις 10 Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας: ΟΧΙ σε νέο κούρεμα της Ελλάδας-ΝΑΙ σε νέο πακέτο