ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Θα επιστρέψουν οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες το 2014

Alpha Bank: Θα επιστρέψουν οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες το 2014

Η επάνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ενδυναμωθεί στους επόμενους μήνες εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, από το τέλος Δεκεμβρίου 2013 είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ (15,6 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου του 2012). Κατά συνέπεια, οι καταθέσεις ιδιωτών έχουν αυξηθεί, έναντι της περιόδου του απογείου της κρίσεως κατά +10,6%.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, κατά +1,4% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 163,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά +1,3% τον Δεκέμβριο του 2013, έναντι πτώσης κατά -7,3% και -17% τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Δεκέμβριο του 2011, αντίστοιχα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, η σχετικά μικρή ροή ανόδου των καταθέσεων το 2013 συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τον περιορισμό της τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς όταν μία τράπεζα χορηγεί ένα νέο δάνειο ανοίγεται κατά κανόνα τραπεζικός λογαριασμός υπέρ του δανειολήπτη στον οποίο πιστώνεται το προϊόν του δανείου. Αντίθετα, σε περίπτωση αποπληρωμής δανείων, τα οποία τα τελευταία έτη έως και σήμερα υπερβαίνουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, το υπόλοιπο των καταθέσεων επηρεάζεται αρνητικά.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: H χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος να γίνει με προσοχή