ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρώμικα παιχνίδια» του ΔΝΤ η «μαύρη τρύπα» των 20 δισ. ευρώ

«Βρώμικα παιχνίδια» του ΔΝΤ η «μαύρη τρύπα» των 20 δισ. ευρώ

Έντονες αντιδράσεις μετά το δημοσίευμα των Financial Times περί «μαύρης τρύπας» 20 δισ. ευρώ -«Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα δεν είναι μόνο παράλογα και απαράδεκτα, είναι και επικίνδυνα...», τονίζουν Ελληνες τραπεζίτες.

Η χρονική στιγμή του δημοσιεύματος, δεν είναι βεβαίως τυχαία, καθώς ξεκινούν εκ νέου οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, ενώ από την άλλη, τράπεζες και τρόικα είναι στην τελική ευθεία για το επόμενο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση από Τράπεζα της Ελλάδος στον υπόγειο πόλεμο σε βάρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Στην απάντηση γίνεται λόγος για «βρώμικα και επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια» σε βάρος των ελληνικών τραπεζών κάνουν λόγο πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ «φωτογραφίζεται» το ΔΝΤ ως πηγή διαρροών προς τους Financial Times για την «τρύπα» των 20 δισ. ευρώ στις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών.

a1ccf6d518a99034c05ad303b7d9e1d5 XL

Κύκλοι της ΤτΕ και Ελληνες τραπεζίτες λένε ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δημιουργούν σκόπιμα αβεβαιότητα παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια, τακτική που πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, κολοσσιαία είναι η διαφορά ύψους που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα για τις επιπλέον ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει εκβιαστικά σε ένα νέο δάνειο - πακέτο στήριξης.

Οι Financial Times ανέφεραν πως σύμφωνα με την τρόικα οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών φτάνουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ποσό που απαιτείται είναι μάξιμουμ στα 6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η διαφωνία με την τρόικα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με το ΔΝΤ να απειλεί πως, εαν η Ελλάδα επιμείνει στον αριθμό των 6 δισ. ευρώ, θα δημοσιεύσει δικούς τους υπολογισμούς που επεκτείνουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί χαρακτηρίζουν ασφαλώς ως εκβιασμό την «τρύπα» που ανακαλύπτει η τρόικα, θεωρώντας πως «παίζει» με τις επιπλέον ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών ώστε να επιβάλει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα για τις τράπεζες με ωμούς εκβιασμούς!

Στα 321,44 δισ. το χρέος της Ελλάδας