ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν τα δάνεια σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

Μειώθηκαν τα δάνεια σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο και η αύξηση της προσφοράς χρήματος ήταν υποτονική, ενισχύοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ είχε μειωθεί 2,3% τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, χορήγησε επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 0,8% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Η ΕΚΤ , που ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «κολλήσει» σε μία «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%, εξετάζει αν θα λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας την επόμενη Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο.