ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Τα νέα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Πιθανό να γίνει ακόμα και μέσα στο 2011 παρά τις συνεχείς διαψεύσεις...

Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμα και μέσα στο 2011 παρά τις συνεχείς διαψεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν για αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μερίδα αξιωματούχων της Ευρωζώνης θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση χρέους, καθώς διατυπώνουν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Επιπλέον η μεγάλη απόκλιση στα έσοδα που παρατηρείται για το πρώτο τρίμηνο του 2011 λόγω της ύφεσης και της αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής και η απόδοση των 10ετών ομολόγων που κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ (της τάξης του 12,8% και του πενταετούς πάνω από το 16%), καθιστούν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμα πιο δύσκολη.

Μάλιστα οι αμφιβολίες αυτές ενισχύονται και από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης όπως αυτές της Fitch που «βλέπουν» ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 αλλά μπορεί να μην τα καταφέρει ούτε το 2013.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται για πρώτη φορά αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι οικονομολόγοι εδώ και μήνες: ότι ίσως πρέπει να γίνει σύντομα κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, πιθανότατα το 2012, αναφέρει το Reuters. Ένας εξ αυτών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως καιρός μέχρι να το αποδεχθεί αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, και ότι μόνο τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέμα «ταμπού» για την ελληνική κυβέρνηση

Η αναδιάρθρωση αποτελεί θέμα "ταμπού" από τη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε πέρυσι στον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και το μέτωπο που εναντιώνεται σε μια τέτοια κίνηση παραμένει ευρύ και ισχυρό σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αντίθετη είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει δηλώσει δημοσίως ότι ιδιώτες κάτοχοι κρατικού χρέους δεν θα υποστούν ζημίες πριν λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης στα μέσα του 2013.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, μετά από δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι δεν έχει υπ' όψιν του συζητήσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης. Ένας, μάλιστα, είπε ότι το Βερολίνο αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο αυτό εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεών του στις γερμανικές τράπεζες.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και επικεφαλής οικονομολόγος στη Eurobank , προβλέπει ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή αναδιάρθρωσης εντός του έτους.

"Η άποψή μου είναι ότι μία ήπια αναδιάρθρωση θα ήταν η χρονική επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες ομολογιούχους", είπε.

Μια τέτοια κίνηση είναι πιθανότερη από περικοπή ("haircut") των ομολόγων. Θα ήταν πιθανότατα και αποτελεσματικότερη στο να ελαφρύνουν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, από την επαναγορά χρέους που συστήνουν κάποιοι αξιωματούχοι.

Ορισμένοι Έλληνες κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης. Οι φωνές αυτές ίσως δυναμώσουν εάν η τρόικα, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Αθήνα, ζητήσει και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Αναδιάρθρωση προβλέπουν και τα μεγάλα γερμανικά ινστιτούτα

Tα μεγαλύτερα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προέβλεψαν σήμερα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. "Όσον αφορά την Ελλάδα, θα υπάρξει αναδιάρθρωση", είπε ο Kai Carstensen, επιτελής του οίκου ερευνών Ifo, κατά την παρουσίαση του κοινού, εαρινού πορίσματος των ινστιτούτων. Το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να διογκώνεται με γοργούς ρυθμούς και έχει φτάσει σε ύψος που είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθεί στο σύνολό του, είπε ο Carstensen. Ο ανάλογος κίνδυνος για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι σαφώς χαμηλότερος, συμπλήρωσε.

Στο πόρισμά τους, τα γερμανικά ινστιτούτα τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης, με σαφή πρόβλεψη για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων.

Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αποφεύγουν να συζητήσουν δημόσια το θέμα της αναδιάρθρωσης υπό τον φόβο πρόκλησης πανικού στις αγορές. Έχει περάσει όμως ενάμιση έτος από το ξέσπασμα της κρίσης και πολλές τράπεζες είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο.

Τα στοιχεία για την έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά χρεόγραφα δείχνουν ότι μια ήπια αναδιάρθρωση ίσως να μην ήταν καταστροφική για αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Reuters, η έκθεση των περισσότερων περιφερειακών τραπεζών του γερμανικού Δημοσίου (Landesbanken) περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Bank και η DZ Bank είχαν έκθεση λίγο υψηλότερη από ένα δισ. ευρώ στα τέλη του 2010. Η Commerzbank έχει την υψηλότερη, με περίπου 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγάλου βαθμού έκθεση, αλλά δεν πρόκειται και να τις καταστρέψει. "Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις χώρες 'PIIGS' έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της κρίσης", είπε ο Frank Hagenstein, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου ασφαλιστικών ταμείων στην Deka Investment.

"Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για την έκθεσή τους σε Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Ακόμα και αν γίνει 'κούρεμα', η επίπτωση στις τραπεζικές εργασίες θα είναι διαχειρίσιμη, αν και θα χρειαστεί να αυξηθούν οι προβλέψεις".

Πηγή: www.newscode.gr