ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Ήρεμος, σίγουρος και... υπεράνω ευθυνών

Γ. Προβόπουλος: Ήρεμος, σίγουρος και... υπεράνω ευθυνών

Ήρεμος και σίγουρος για την κατάσταση των τραπεζών, αλλά και αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, ενώ όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του δεν φαίνεται να αναγνωρίζει κάποιο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική ύφεση εις την οποία περιήλθε η χώρα τα τελευταία 6 χρόνια, αφού όπως λέει ο ίδιος είχε ενημερώσει τους πάντες.

Ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος» ο κ. Προβόπουλος αποποιείται όλων των ευθυνών και ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει όλες τις πολιτικές ηγεσίες από το 2009 επί Καραμανλή! Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει κάποιοι από τους πολιτικούς τον «άδειασαν».

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Οταν ανέλαβα διοικητής, από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα στα τέλη του 2008, προειδοποίησα για τον κίνδυνο των δίδυμων ελλειμμάτων. Μετέφερα τις ανησυχίες μου στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στις αρχές του 2009 δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο για την παρακολούθηση της οικονομίας. Στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού εξήγησα ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα. Από το καλοκαίρι είχα επίσης ενημερώσει στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ακριβώς λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων. Οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΤτΕ ήταν συνεχείς και θα έλεγα ενοχλητικές σε κάποιους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2009, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δημοσιεύσαμε το κρατικό έλλειμμα του 8μήνου, που ήταν στο 8% του ΑΕΠ. Ετσι όλοι πληροφορούνταν για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κ. Λ. Κατσέλη. Τους περιέγραψα αναλυτικά την κατάσταση. Ακολούθησε τη μεθεπόμενη ημέρα επίσκεψή μου στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί δήλωσα ότι το έλλειμμα είχε ήδη ανέλθει στο 9μηνο στο 10% και προειδοποίησα ότι, αν δεν αλλάξει ρότα η χώρα, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 12-13% του ΑΕΠ.

Τον Νοέμβριο πήγα στη Βουλή και ενημέρωσα για την επιδεινούμενη κατάσταση. Περιέγραψα μια τροχιά χρεοκοπίας, φυσικά χωρίς να χρησιμοποιήσω τη λέξη αυτή. Το ίδιο απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πεταλωτής, όχι μόνο με «άδειασε», αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν ξέρω τη δουλειά μου. Κοντολογίς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα αυτά ζητήματα».

Βέβαια ο κ. Προβόπουλος πουθενά δεν αναφέρει ότι η ΤτΕ ασκεί την πολιτική συναλλαγματικής ισοτιμίας, ΚΑΤΕΧΕΙ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα οποία περιλαμβάνονται τα σε ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ διαθέσιμα της Τράπεζας Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, ασκεί την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων επιχειρήσεων και ουσιαστικά ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Δημοσίου. Αυτές οι λεπτομέρειες του διαφεύγουν εντελώς του κ. Προβόπουλου.

ΤΑ STRESS TEST ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του stress test και τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητούσε οι κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ενώ σημειώνει ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν παρουσίασε κάποια δική του ανάλυση που να υποστηρίζει τέτοιους μεγάλους αριθμούς.

«Αν ζητούσαμε αδικαιολογήτως πολλά κεφάλαια από τις τράπεζες, δηλαδή ήμασταν υπέρ το δέον συντηρητικοί και επιβάλλαμε μια υπερκεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διατρέχαμε δύο σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος, να κλονίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών οι οποίοι θα έλεγαν -και δικαίως- ότι για να χρειάζονται νέα μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση οι τράπεζες σημαίνει ότι είναι όντως αδύναμες. Γιατί λοιπόν να διατηρεί ή να επαναπατρίσει κάποιος τις καταθέσεις του σε ελληνικές τράπεζες;»

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε απόλυτος για την κατάσταση των τραπεζών. «Οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη». Οπως σημειώνει, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Ξένοι επενδυτές είναι σήμερα έτοιμοι να τοποθετήσουν σε ελληνικές τράπεζες περί τα 6 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ποιότητα του stress test, αλλά και για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας». Ο κ. Προβόπουλος δεν ανησυχεί για το νέο πανευρωπαϊκό stress test που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν και μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις, δεδομένου ότι ορισμένες τεχνικές παράμετροι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της ΕΚΤ θα είναι κοντά στα δικά μας».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την εγχώρια οικονομία εμφανίζεται αισιόδοξος, σημειώνοντας την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει συντελεστεί. «Η χώρα έχει περάσει τον κάβο. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, ωστόσο είναι απαραίτητη η υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων». Αλήθεια, ρωτάμε, είναι τόσο σημαντική η αλλαγή της τιμής στο γάλα και το θέμα των ομαδικών απολύσεων; «Δεν αναφέρομαι σε τέτοιου τύπου αλλαγές. Ούτε σε εμμονές της τρόικας. Αυτό που λέω, π.χ. είναι ότι πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον δημόσιο τομέα. Αν και σε μέγεθος είναι μεγάλος, ωστόσο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Εχουμε πολυάριθμο προσωπικό, αλλά κάθε καλοκαίρι καίγονται τα δάση, γιατί δεν έχουμε πυροσβέστες. Πάμε στα νοσοκομεία και δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Οταν πάμε στα δικαστήρια περιμένουμε χρόνια να εκδικαστεί μια υπόθεση. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται. Να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Πρέπει επομένως να γίνει σωστή χρήση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν προσφέρουν και δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν, δεν μπορούν να παρασιτούν σε βάρος των φορολογούμενων».

ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

Ενδιαφέρον έχουν τα λεγόμενα του κύριου Προβόπουλου για την υπόθεση της Eurobank και της Proton. Για τη μεν πρώτη περίπτωση αποφεύγει να πάρει σαφή θέση λεγοντας μόνον ότι θα μπορούσε ο βασικός μέτοχος (σ.σ. Λάτσης) να έχει πιο ενεργό ρόλο.

Για την υπόθεση Λαυρεντιάδη το επιχείρημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι ο επιχειρηματίας ήταν εκείνη την περίοδο επιφανής και βραβευμένος! «Ολες οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από συλλογικά όργανα. Σας θυμίζω ότι εκείνη την εποχή ο κ. Λαυρεντιάδης θεωρούνταν από τους ισχυρότερους και πλέον αξιόπιστους επιχειρηματίες. Είχε κατ' επανάληψη βραβευτεί. Διέθετε τεκμήρια μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ είχε δεσμευτεί να κάνει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα».

Πηγή: Καθημερινή