ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υπολογίζονται οι δόσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Πώς θα υπολογίζονται οι δόσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Στη τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων μπήκε το υπουργείο Ανάπτυξηςμετά από το σχέδιο της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων, που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα.

Με μικρές μηνιαίες δόσεις τα νοικοκυριά, αλλά και οι έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, μπορούν να σώσουν την κύρια κατοικία τους.

Συγκεκριμένα όπως γράφει και το Έθνος, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία 4224/2013, αναστέλλονται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι πλειστηριασμοί εφόσον:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
• Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
• Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
• Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.
• Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.τ.λ.). Δεν υπάγονται οι οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης δεν αφορούν τις οφειλές που προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης: Δίνουν «ανάσα» για την πρώτη κατοικία