ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμοιβή(;) για την ένταξη της Τ-Bank στο ΤΤ η μετακίνηση Παπαδόπουλου στο ΥΠΟΙΚ

Αμοιβή(;) για την ένταξη της Τ-Bank στο ΤΤ η μετακίνηση Παπαδόπουλου στο ΥΠΟΙΚ
Συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για την επικείμενη αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων...

Συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην τραπεζική αγορά και όχι μόνο οι πληροφορίες για την επικείμενη αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργου Χριστοδουλάκη από τον επικεφαλής του ΤΤ κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπαδόπουλος από πλευράς βιογραφικού φαίνεται να πληροί τα προσόντα, ωστόσο η πορεία του στο ΤΤ δεν δείχνει ότι οι εξαγγελίες που γίνονται συναντώνται με τα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της περυσινής χρονιάς ο κ. Παπαδόπουλος είχε θέσει ως στόχο την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και νέα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά τελικά η πιστωτική επέκταση του ΤΤ ήταν μόλις 2,6% ή σε όρους χρημάτων περί τα 174 εκατ. ευρώ. Εκτός και αν στα νέα δάνεια του ΤΤ η διοίκηση υπολογίζει και τις αναχρηματοδοτήσεις.

Στα αρνητικά της διοίκησης Παπαδόπουλου θα πρέπει να χρεωθεί και η απόκτηση σχεδόν του ενός τρίτου του μετοχικού κεφαλαίου της T-Bank (πρώην Aspis Bank) γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους μετόχους της Τράπεζας ενώ διόλου ευκαταφρόνητος είναι ο κίνδυνος που δημιουργεί το υψηλό ομολογιακό χαρτοφυλάκιο ακόμα και σε περίπτωση περιορισμένης έκτασης haircut.

Αυτοί οι δύο λόγοι ίσως δίνουν απάντηση και στο ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εγκρίνει την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου από το ΤΤ παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα αρκετούς μήνες πριν.

Λέγεται πάντως ότι η είσοδος στην T-Bank έγινε με κυβερνητική υπόδειξη και όχι ιδία πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου. Οι κακές γλώσσες στην τραπεζική αγορά δεν αποκλείουν μάλιστα η επικείμενη μετακίνησή του να αποτελεί επιβράβευση για την υπακοή που επέδειξε στις επιταγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: www.newscode.gr