ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοιράζουν 5,5 δισ. στις περιφέρειες!

Μοιράζουν 5,5 δισ. στις περιφέρειες!

Και ξαφνικά όλοι ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών – Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «χρυσώνει» τις περιφέρειες

19,7 δις. ευρώ «φέρνουν» τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Deal News» φέρνει στο φως το κίνητρο του ξαφνικού ενδιαφέροντος για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Όπως αποκαλύπτει, ο ρόλος των περιφερειαρχών πλέον θα είναι ιδιαιτέρως κομβικός. Οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν στις 13 ελληνικές περιφέρειες θα έχουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλη οικονομική αυτοδυναμία και δεν θα εξαρτώνται άμεσα από την κεντρική πολιτική διοίκηση και κυρίως από τα υπουργεία.

Είναι πολλά τα λεφτά

Η μεγάλη μάχη γίνεται για το... φαγοπότι! Τα λεφτά που θα διατεθούν ξεπερνούν τα 4,6 δις συνολικά, ενώ συμπεριλαμβανομένου και του 30% του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα φτάσουν τα 5,5 δισ.

Δηλαδή οι περιφέρειες θα διαχειριστούν μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε σχέση με αυτόν που είχε το ΕΣΠΑ του 2007-2013.

Οι περιφέρειες έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα στο υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο τα σχετικά κονδύλια να υποβληθούν μέσα στον Ιούνιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το νέο ΕΣΠΑ να ενεργοποιηθεί παράλληλα με το υφιστάμενο που θα τρέχει ως το 2015.

espa

«Κλειδί» η επιχειρηματικότητα

Το σύστημα διαχείρισης κονδυλίων στις περιφέρειες αλλάζει με την κάθε μία να έχει το δικό της πρόγραμμα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται δράσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις, ενώ σε αυτές θα δοθεί και το 1/3 των κονδυλίων του Αγροτικού Ταμείου.

Το νέο πρόγραμμα θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και προβλέπει τακτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Πρωταθλητές στις περιφέρειες η Αττική με 1, 4 δισ. ευρώ και η Κ. Μακεδονία με 1,0876 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με 489,5 εκατ., η Κρήτη με 452 εκατ και η Θεσσαλία με 447, 8 εκατ.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με Χ. Αλμούνια για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Επιχορηγήσεις 17,8 εκατ. σε 161 επιχειρήσεις της Κρήτης το 2013