ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ τριετίας για τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Ρεκόρ τριετίας για τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών χρόνων αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την έρευνα της βρετανικής εταιρίας Markit, η οποία αποκαλύπτει επίσης ότι η αύξηση των νέων παραγγελιών στηρίχθηκε κυρίως στη μείωση των τιμών από τις επιχειρήσεις.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων παραγγελιών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Μάρτιο και διατηρήθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί αύξηση της δραστηριότητας.

«(Τα στοιχεία) είναι πολύ ενθαρρυντικά, λαμβάνοντας υπόψη τι έχουμε δει επί χρόνια. Προσβλέπουμε σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% (το δεύτερο τρίμηνο) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Η μεγάλη ανησυχία είναι οι προοπτικές των τιμών», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον, προσθέτοντας:

«Με τις τιμές πώλησης να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Αύγουστο, παρά την αύξηση στη δραστηριότητα, θα αυξάνονται οι φόβοι ότι εντείνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ανταποκριθεί - όχι μόνο με λόγια - στην πρόσφατη ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες - η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2011 - από 52,2 μονάδες τον Μάρτιο. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες από 53 μονάδες, ενώ ο επιμέρους δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες από 55,6 μονάδες. Για να καλύψουν την αύξηση της παραγωγής, οι επιχειρήσεις αύξησαν την απασχόληση με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2011. Ο επιμέρους δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στις 51,3 μονάδες από 50,3 μονάδες και διατηρήθηκε σε τροχιά ανάκαμψης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Επικεφαλής της ανάκαμψης ήταν και πάλι η Γερμανία, όπου ο δείκτης PMI αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο υψηλό των 32 μηνών που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο. Καλές ήταν οι επιδόσεις και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εκτός από τη Γαλλία, όπου ο δείκτης διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από τον Μάρτιο, αν και διαμορφώθηκε πάνω από τις 50 μονάδες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

«Τα καλύτερα νέα ήρθαν ενδεχομένως από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 2011 υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη στην περιφέρεια αποκτά δυναμική», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.

Διαβάστε επίσης

Η Eurostat «σφραγίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα