ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων;

Handelsblatt: Θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων;

«Χαρμόσυνο μήνυμα» είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που αναφέρεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2013.

«Αυτή την είδηση την περίμενε η Ελλάδα τόσο επιτακτικά όσο τη βροχή μια χώρα που πλήττεται από μακρά περίοδο ξηρασίας», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. «Αυτή τη χαρμόσυνη είδηση αναγγέλλει η Αθήνα εδώ και μήνες, ωστόσο η ΕΕ αντιμετώπιζε μέχρι τώρα με δυσπιστία τα ελληνικά στοιχεία, καθώς το 2009 αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα παραποιούσε επί χρόνια τα στοιχεία του προϋπολογισμού της», υπενθυμίζει η Handelsblatt και επισημαίνει ότι με την επίσημη επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα «ανακτά ένα μέρος της αξιοπιστίας της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να αναγνωρισθεί κάποτε ως πλήρες μέλος της Νομισματικής Ένωσης. Πέραν τούτου, «το πλεόνασμα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού της», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Αυτό που, ωστόσο, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό η Handelsblatt είναι το γεγονός ότι η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος «συνιστά προϋπόθεση για περαιτέρω ελαφρύνσεις από την ευρωζώνη στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους».

Σύμφωνα με το σχόλιο, πρόκειται για τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Οι πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στο ελληνικό λαό. «Το εάν αυτές (σ.σ. Deutsche Welle: οι προσδοκίες) εκπληρωθούν δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ESM δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια κινήσεων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ήδη άκρως ευνοϊκά επιτόκια, ενώ η αποπληρωμή των δανείων θα αρχίσει σε 20 χρόνια.

GREECE DIASOSI

Σύμφωνα με το σχόλιο, «μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων (σ.σ. του ESM) δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά «κούρεμα» του χρέους, το οποίο η ευρωζώνη απορρίπτει κατηγορηματικά». Απομένουν μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης.

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στη σημείο αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από έσοδα των προϋπολογισμών τους που θα προέκυπταν από τους τόκους. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς ο γερμανικός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος.

Για τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν δύσκολο να κάνουν μία ακόμη θυσία για την Ελλάδα», επισημαίνει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών και το τεράστιο χρέος Ιταλία και Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Stuttgarter Zeitung: «Στατιστικό τρικ το πλεόνασμα»