ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Το ραντεβού που έβγαλε την Ελλάδα στις αγορές

Bloomberg: Το ραντεβού που έβγαλε την Ελλάδα στις αγορές

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα άφηνε τίποτα στην τύχη όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας στις αγορές, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Καθοριστική ήταν η συνάντηση του Σαμαρά με επενδυτές στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν, η οποία διοργανώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Jamie Dimon.

«Η επίθεση γοητείας άνοιξε τον δρόμο για τη διάθεση των 3 δισ. ευρώ σε μια έκδοση η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν επτά φορές» γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ήδη συναντήσει τον Dimon τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, σύμφωνα με πρόσωπο- που δεν αποκαλύπτεται- με γνώση του θέματος.

Ο Dimon είπε υποστηρικτικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και για τις προσπάθειες του να αναστρέψει την πορεία της Ελλάδας.

Στη συνέχεια Ελληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τα επιχειρήματα του στους διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στη συνάντηση σχετικά με το γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στη χώρα.

“Είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και να αναπτυχθεί και εμείς στην JPMorgan είμαστε ευχαριστημένοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί”, αναφέρει ο Dimon, σε ανακοίνωση του.

Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Τα ελληνικά ομόλογα

Tα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει κέρδη της τάξης του 400% από τον Ιούνιο του 2012, τον μήνα που ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010 αυτό το μήνα.

Έχοντας πραγματοποίηση τη έκδοση μέσω τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, και όχι σε δημοπρασία, για να εξασφαλιστεί η ζήτηση, η Ελλάδα συμφώνησε στην απόδοση του 4,95%, αναφέρει το Bloomberg. Έλαβε προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ, ώστε να αντλήσει περισσότερα από τα 2,5 δισ. ευρώ που αρχικώς είχε πει ότι επιθυμεί να αντλήσει.

Σχεδόν το ήμισυ της έκδοσης πουλήθηκε σε επενδυτές με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα τρίτο των στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: «Αισθητικές επεμβάσεις» στο κέντρο της Αθήνας