ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο καθεστώς του ΦΠΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο καθεστώς του ΦΠΑ

Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ; Τι θα κερδίζουν; Πότε θα αποβάλλονται από τον μηχανισμό και πότε αυτός θα τεθεί σε λειτουργία;

Πολλά τα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες μικρομεσαίους σχετικά με το νέο σύστημα του ΦΠΑ, το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς συμψηφισμού ΦΠΑ θα γίνεται μετά από αίτηση τους.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με στο νέο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες συναλλαγές:

- Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.

- Εισαγωγές αγαθών

- Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

- Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.

- Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

- Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Στο νέο ειδικό καθεστώς μπορούν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις μετά από αίτησή τους, ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί υπόχρεος ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς επιχείρηση ή επαγγελματίες πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Κάποιος να εξέλθει οικειοθελώς από το ειδικό καθεστώς με υποβολή σχετικής δήλωσης. Ωστόσο, η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

Το σύστημα στην πράξη θα ισχύσει από το 2015. Θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, με τις οποίες θα καθορίζονται:

α) Ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης ή εξόδου από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου.
β) Ο τρόπος τήρησης των λογιστικών αρχείων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της είσπραξης ή πληρωμής του οφειλόμενου φόρου.
γ) Ο τρόπος ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης.

Τέλος, σε διάταξη που αφορά την ΑΕΚ προβλέπεται ότι «προς άρση της οποιασδήποτε αμφιβολίας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της δικαιολογητικής βάσης της διάταξης, αποσαφηνίζεται ότι εκχωρήσεις απαιτήσεων προς το Δημόσιο που πραγματοποιούνται από Π.Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση βάσει του άρθρου 10 ν. 4224/2013, γίνονται ατελώς και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου ή εισφοράς».

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει σε συμψηφισμό ΦΠΑ, φόρο κληρονομιάς και χαμηλά εισοδήματα