ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδιάρθρωση δείχνουν…. τα επιτόκια, τα spreads και τα CDS

Αναδιάρθρωση δείχνουν…. τα επιτόκια, τα spreads και τα CDS
Τι προβλέπουν οι αγορές χρήματος για το μέλλον της Ελλάδας; Ότι αργά ή γρήγορα, θα προχωρήσει σε μιας μορφής αναδιάρθρωση του δημοσίου...

Τι προβλέπουν οι αγορές χρήματος για το μέλλον της Ελλάδας; Ότι αργά ή γρήγορα, θα προχωρήσει σε μιας μορφής αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της. Στελέχη dealing rooms, που συνομιλούν σε καθημερινή βάση με διαχειριστές ξένων funds, είναι πεπεισμένα πλέον ότι αυτό καταδεικνύει η "χωρίς επόμενη μέρα" αύξηση των spreads των 10ετών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από το όριο των 1000 μονάδων βάσης, καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε καθημερινή, σχεδόν, βάση.


Έως και προχθές, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, υπήρχε η αίσθηση ότι αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η τρόικα εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη μη πρόοδο που διαπιστώνει σε πολλά μέτωπα του Μνημονίου. Όμως, από τη μέρα που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.Φόλφαγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας, ξαφνικά, όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα.


Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το μόνο στοιχείο το οποίο προς το παρόν φαίνεται να παραμένει αδιευκρίνιστο αφορά στο είδος και στην ένταση της αναδιάρθρωσης. Το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε σε μια ήπια μορφή της (επιμήκυνση), οι λεπτομέρειες της οποίας θα ξεκαθαρίσουν στο μέλλον. Με τα CDS ωστόσο να έχουν σπάσει και το φράγμα των 1100 μονάδων και τις αποδόσεις των ομολόγων να "ξεφεύγουν" όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις από κάποια στιγμή κι έπειτα δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη.

Πηγή: newscode.gr