ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Μεγάλες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, και σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι απώλειες στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αποδίδονται σε φορολογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, σήμερα κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (1117/25.04.2014) με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,1% υποχώρησε η ύφεση το α' τρίμηνο