ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραυγή απελπισίας από τους εμπόρους

Κραυγή απελπισίας από τους εμπόρους
Ο τζίρος στο εμπόριο υπέστη μείωση κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2010 και αφορούσε στο 90% των επιχειρήσεων...

Ρεπορτάζ: Κ. Σινάνη

Κραυγή απελπισίας εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, καθώς ο τζίρος στο εμπόριο υπέστη μείωση κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2010 και αφορούσε στο 90% των επιχειρήσεων, ενώ αυξήθηκαν κατά 30% οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο πρόεδρός της κ. Γ. Κασιμάτης, αποτύπωσε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, που αδυνατούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης.

Η επιδείνωση συντελείται με σταθερούς ρυθμούς και οι ελπίδες ανάνηψης, τουλάχιστον για το 2011, είναι ανύπαρκτες.

Αντ΄ αυτού, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς έχει αποδιαρθρωθεί το συναλλακτικό σύστημα και έχει διακοπεί η ροή τραπεζικής χρηματοδότησης, οδηγώντας την πραγματική οικονομία συνολικά σε κρίση ρευστότητας.

Όπως τονίστηκε στη συνέλευση «Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο μια και έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα», ενώ επισημάνθηκε η ενίσχυση της τάσης για μετακίνηση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Τι λέει η ΕΣΣΕ

Την απώλεια του τζίρου κατά 7,5 με 8 δισ. ευρώ από τη αγορά επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στο newsbomb.gr ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.

Τα στοιχεία δείχνουν, όπως επισημαίνει, ότι υπάρχει πτώση του τζίρου κατά 25% και ειδικότερα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, οι αριθμοί δείχνουν πτώση 16% σε τζίρο και 25% σε όγκο πωλήσεων.

«Μας χαλάει πολύ τον μέσο όρο η τιμήν των καυσίμων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 35%» μας λέει ο κ. Κορκίδης.

Κατά τα άλλα, ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι η ένδυση και η υπόδηση, που σημείωσαν μειώσεις 27%, αλλά και τα ηλεκτρικά και τα είδη σπιτιού, καθώς και τα καλλυντικά.

Σε ότι αφορά στα τρόφιμα, μπορεί οι πωλήσεις να σημείωσαν αύξηση κατά 3,5%, ο τζίρος όμως μειώθηκε.