ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: “Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο Μπρέιντι”

Economist: “Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο Μπρέιντι”
Την εφαρμογή ενός σχεδίου Μπρέιντι προκρίνει ως την καλύτερη λύση...

Την εφαρμογή ενός σχεδίου Μπρέιντι προκρίνει ως την καλύτερη λύση για την ελληνική περίπτωση το περιοδικό Economist. Σε δημοσίευμά του, το περιοδικό επιχειρεί να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτήν που επικρατούσε στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εκτιμώντας ότι μια επιμήκυνση ως προς το χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

«Η Ουρουγουάη, το 2003 πέτυχε πενταετή επιμήκυνση των δανείων της, ενώ κάτι τέτοιο επιδιώκει και η Ελλάδα, εφόσον βέβαια λάβει την «ευλογία» του Βερολίνου», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα του 2011 δεν είναι η Ουρουγουάη του 2003, επισημαίνει ο συντάκτης.

«Το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Ουρουγουάης» συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ πρόβλημα δημιουργεί και η χρονική περίοδος, καθώς η Ουρουγουάη έλαβε ώθηση από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 6,1%, σε αντίθεση με τις παρούσες δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς, ο Economist εκτιμά ότι η λύση που θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία στην ελληνική περίπτωση είναι εκείνη που στηρίζεται στα "ομόλογα Μπρέιντι" στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η λύση αυτή, πάντως, δεν επελέγη από την αρχή στο Μεξικό, που ταλαιπωρήθηκε από 10ετή περίοδο έντονης λιτότητας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των ΗΠΑ που αποσκοπούσαν να διασφαλίσουν τις τράπεζές τους από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι» και το βάρος του ελληνικού χρέους θα πρέπει να μειωθεί στο μισό» εκτιμά ο συντάκτης, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης σαφώς και θα προκαλούσε πλήγμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο το συνολικό πλήγμα θα είναι διαχειρίσιμο.

«Υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να κάνει κανείς τη χρεοκοπία λιγότερο οδυνηρή, αλλά το να υποκρίνεσαι πως αυτή δεν θα συμβεί δεν είναι ένας από αυτούς τους τρόπους» καταλήγει το περιοδικό.

Πηγή: Newscode.gr