ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί για κούρεμα ζητάνε νέο ασφαλιστικό

Αντί για κούρεμα ζητάνε νέο ασφαλιστικό

Νέο ασφαλιστικό αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως θα έπρεπε να είχε έρθει εδώ και μήνες. Αιτία είναι μια απαίτηση της τρόικα που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε εμπλοκή στη διευθέτηση του χρέους!

Οι δανειστές τα έχουν βάλει εδώ και καιρό με τα ασφαλιστικά ταμεία και τον τρόπο διαχείρισής τους από τις κυβερνήσεις. Διαχείριση που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

Η πρακτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δίνουν συνεχώς κρατικές χρηματοδοτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, κάθε φορά που "ξέμεναν" από λεφτά. Η χρηματοδότηση έβγαινε από τον κρατικό προϋπολογισμό δημιουργώντας συνεχώς ελλείμματα που πλήρωσαν και πληρώνουν οι πολίτες, είτε με συντάξεις πείνας είτε μέσω φόρων για να καλυφθεί το κενό του προυπολογισμού.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Από τη μια οι συντεχνίες δεν άφηναν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν, από την άλλη οι διοικήσεις των ταμείων έπαιξαν τα λεφτά των ασφαλισμένων σε ομόλογα και τα έχασαν. Μέχρι στιγμής, ακόμα και αυτοί που κάθισαν στα εδώλιο της δικαιοσύνης δεν αντιμετώπισαν κατηγορίες.

Όλα αυτά, όπως και πολλά ακόμα στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, θα τα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, αφού είναι η μόνη ασφαλής πηγή εσόδων για το κράτος. Άσχετα βέβαια με το αν αποφάσισαν αυθαιρέτως να μειώσουν τις συντάξεις οριζόντια και χωρίς καμία μέριμνα. Γιατί ένας πχ ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει 900 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή στο παλιό ΤΕΒΕ και η σύνταξη του να μην έχει καμία σχέση με ό,τι πλήρωνε τόσα χρόνια εργασίας; Όπως και για όλους που δούλεψαν, πλήρωναν κανονικά εισφορές και τώρα παίρνουν ψίχουλα..

Μετά ήρθε και η χαριστική βολή με το κούρεμα των ομολόγων που τσάκισαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος δεν τα αποζημίωσε όπως τις τράπεζες, γιατί ήταν... δημόσιο και δεν γινόταν η μια τσέπη να καλύψει την άλλη! Αλλά υπάρχει ένα ιλλιγιώδες νούμερο που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Χορηγήσεις όσο τα 2/3 του χρέους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει στα χέρια του συγκεντρωτικά στοιχεία για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2000 μέχρι το 2014 δόθηκαν σχεδόν 200 δις, όσο δηλαδή τα 2/3 του ελληνικού χρέους! Και σε αυτό το πόσο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων..

Το πλέον ανησυχητικό ομως, είναι ότι μέχρι το 2018 τα έσοδα - έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι ..μείον! Το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο 2015-18 δείχνει ότι θα μπαίνουν "μέσα" περίπου 1 δις το χρόνο, ή 4,15 δις συνολικά.

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση οτι θα πρέπει να βρει την"χρυσή" τομή για το ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει την ισορροπία χωρίς αυξημένες κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2020. Γιατί μέχρι τότε; Σε έξι χρόνια από τώρα είναι ο πρώτος στόχος για το ελληνικό χρέος. Αν το κράτος συνεχίζει να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία με λεφτά που δεν έχει, τότε το χρέος δεν θα πιάσει τον στόχο.

Η ανησυχία του ΔΝΤ φαίνεται και στην κίνησή του να τοποθετήσει "επόπτη" της εμπιστοσύνης του στο Υπουργείο Εργασίας, τον κ. Peter Rachllief, από τον οποίο περνούν τα πάντα!

Φτιάξτε το ασφαλιστικό

Με αυτά τα δεδομένα οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να φτιάξει το ασφαλιστικό, το οποίο είναι (μαζί με τα κόκκινα δάνεια) η βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν υπάρξουν διορθώσεις, τι να κάνουμε τις συζητήσεις για το χρέος, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές,

Αν συνεχίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να δημιουργούν "τρύπες" στον προϋπολογισμό θα αυξάνονται τα ελλείμματα και ΚΑΤ' επέκταση το χρέος. Από την άλλη αν θα γίνουν και νέες μειώσεις συντάξεων, οι εισφορές θα μειωθούν και πάλι. Η κρίση έφερε 1,3 εκατ κόσμο εκτός εργασίας και φυσικά χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, επιχειρήσεις έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να πληρώνουν εισφορές, αφού το κράτος τους άνοιγε το "παραθυράκι", κάνοντας ελλιπείς ελέγχους. Χαρακτηριστικό είναι το πόσο επιχειρηματικές έχουν συλληφθεί για χρέη εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι κατασχέσεις και οι δόσεις

Η τρόικα ομως, αρνείται συνεχώς την αύξηση των δόσεων όσων χρωστούν στα ταμεία. Οι 12 δόσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού κανονικά με βάση τις συνθήκες που οι ίδιοι δημιούργησαν, θα έπρεπε ο καθένας να δίνει ο,τι έχει. Σκεφτείτε οτι από το σύνολο των οφειλετών, αυτοί που έχουν μπει στη ρύθμιση είναι μόλις 15.000 με το δημόσιο να εισπράττει περί τα 300 εκατ.

Την ίδια ώρα, 26.000 επιχειρήσεις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να πληρώσουν. Το κράτος για να βρει λεφτά προχωρά ακόμα και σε κατασχέσεις μήπως και καλύψει καμία τρύπα!

Πόσα θέλουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Μόνο ο ΟΑΕΕ μέχρι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί μισό δις ευρώ πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, λεφτά που φυσικά δεν υπάρχουν! Αν τελικά γίνει η ρύθμιση με τις 72 ή 100 δόσεις, το ΙΚΑ εχει υπολογίσει να βάλει στα ταμεία του 1,2 δις ευρώ. Αυτό ομως δεν πρόκειται να γίνει, αφού για να μπει κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές των προηγούμενων ετών. Ποιος είχε λεφτά το 2012, το 2013 για να έχει και φέτος;

Το νέο ασφαλιστικό

Η λύση στο πρόβλημα θα είναι το "ξήλωμα" των ασφαλιστικών ταμείων όπως το γνωρίζουμε εώς και σήμερα. Θα μας φέρουν ένα μοντέλο που εχει εφαρμοστεί και στο εξωτερικό και θα αποτελείται από 2 πυλώνες:

Ο πρώτος θα είναι η κυρία ασφάλιση, ένας οργανισμός που θα εχει όλα τα ταμεία από κάτω του. Όλα θα "δουλεύουν" γι' αυτόν και με βάση τις εισφορές θα βγαίνει η σύνταξη. Η "βάση" ομως για όλες τις συντάξεις θα είναι τα 360 ευρώ που έχουμε ακούσει και διαβάσει και από εκεί και πέρα ο,τι δουλεύει ο καθένας με βάση και τα ένσημα που μαζεύει..

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι τα επικουρικά ταμεία, πάλι υπό την ομπρέλα ενός οργανισμού. Ήδη, οι επικουρικές από την αρχή του Ιουλίου θα έχουν νέα μείωση.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις απειλούνται με χρεοκοπία

Δεν είναι φάρσα: Αυξήσεις από 25 έως 546 ευρώ στις συντάξεις!

«Βόμβα» 112 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια