ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φόρους θα πληρώσουμε μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Τι φόρους θα πληρώσουμε μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Εκπνέει μεθαύριο 14 Ιουλίου 2014 η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) και των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) και θα ακολουθήσουν ταυτόχρονα οι εκκαθαρίσεις για το φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η εκκαθάριση των Ε1 και Ε9 θα σηματοδοτήσει την καταβολή των φόρων εισοδήματος, πολυτελούς διαβίωσης, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ).

Για την πληρωμή των φόρων αυτών, αλλά και των τελών κυκλοφορίας του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο 11 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αναμένονται στο εξάμηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί 2,3 δισ. ευρώ. Από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας αναμένονται εισπράξεις 1,68 δισ. ευρώ.

Από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένονται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα συνολικά από την φορολογία ακινήτων έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του 2014 περίπου 1,16 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί κανονικά ως την 31 Ιουλίου 2014. Η δεύτερη δόση θα καταβληθώ ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2014. Ειδικά για φορολογούμενους με συνολικό οφειλόμενο φόρο εισοδήματος έως 300 ευρώ, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφ άπαξ έως τις 29 Αυγούστου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Διαβάστε επίσης: Πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα