ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα είναι στη βαθύτερη ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκ. Πολέμου»

«Η Ελλάδα είναι στη βαθύτερη ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκ. Πολέμου»

Ανάλυση με αφορμή τα 40χρονα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα δημοσιεύει η Frankfurter Rundschau.

Υπό τον τίτλο «Η ελληνική ασθένεια" ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα χρειαζόταν η Ελλάδα μετά την πτώση των συνταγματαρχών επιβάλλονται μόλις από την κρίση χρέους».

Όπως υπογραμμίζεται, η επέτειος της επιστροφής στη δημοκρατία δεν επιτρέπει ιδιαίτερες εκδηλώσεις χαράς. «Η χώρα βρίσκεται στη βαθύτερη ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που είναι με την πρώτη ματιά μια κρίση κρατικού χρέους, αποδεικνύεται τελικά με προσεκτικότερη παρατήρηση ότι είναι μια κρίση του πολιτικού συστήματος.

Οι ρίζες της φτάνουν ως τα χρόνια μετά την κυριαρχία των στρατιωτικών».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Οι Έλληνες μιλούν μέχρι σήμερα για τη "Μεταπολίτευση", την "πολιτική αλλαγή" Ωστόσο δεν ήταν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα» υπογραμμίζει το σχόλιο, αναφερόμενο στην πολιτική των κρατικών παρεμβάσεων και των κρατικοποιήσεων που επέφεραν, όπως λέει, «απώλειες δισεκατομμυρίων στους έλληνες φορολογούμενους», ενώ «η πρακτική των απαλλοτριώσεων αποθάρρυνε τη δεκαετία του 1970 τους ξένους επενδυτές που χρειαζόταν επειγόντως η χώρα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα παρά τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων και τονίζει:

«Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές που κυβέρνησαν εναλλάξ τη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας εξασφάλιζαν στους ακόλουθούς τους θέσεις στη διοίκηση και στις κρατικές εταιρείες. Αυτή η συστηματική λεηλασία του κράτους, η οποία συνοδευόταν από συσσώρευση ολοένα υψηλότερων χρεών, ήταν η πραγματική αιτία της σημερινής ελληνικής κρίσης».

πηγη DW

Διαβάστε επίσης

ΟΛΘ: Μεγάλη διακίνηση φορτίων στο πρώτο εξάμηνο