ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να προσέξετε στη δήλωση για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Τι πρέπει να προσέξετε στη δήλωση για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Oδηγίες για συζύγους και κατόχους πολλών λογαριασμών

Ανοίγει από σήμερα η εφαρμογή στο σύστημα Taxis , για να δηλωθούν από τους φορολογουμένους ο τραπεζικός λογαριασμός που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί από την εφορία.

Προϋπόθεση φυσικά, είναι να υπάρχει χρέος του φορολογουμένου το οποίο δεν έχει πληρώσει, ενώ με βάση το νόμο, το δημόσιο δεν μπορεί να βάλει "χέρι" σε λογαριασμούς που έχουν ποσά κάτω από 1.500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ποιον λογαριασμό θέλουν να έχει το ακατάσχετο, με τη γενική γραμματεία εσόδων στη συνέχεια να ενημερώνει τις τράπεζες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει εντός 24 ωρών να απαντήσει στη γραμματεία οτι έκανε δεκτό το αίτημα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες φοροτεχνικοί στέλνουν σήμα "SOS": η σύζυγος πρέπει να βγάλει η ίδια κλειδάριθμο και να μπει στο Taxis για να δηλώσει τον δικό της ακατάσχετο λογαριασμό.

Όσοι έχουν πάνω από ενα λογαριασμό, θα πρέπει να επιλέξουν αυτόν που δεν θα μπορεί να αγγίξει το δημόσιο. Προσοχή όμως! Αν ένας από τους λογαριασμούς είναι μισθοδοσίας θα πρέπει να επιλεχθεί αυτός! Ειδάλλως, το αίτημά του δεν θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι το ακατάσχετο για έναν λογαριασμό

Συνεχίζονται οι κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών