ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε9: Χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη υποβολή διόρθωσης στοιχείων

Ε9: Χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη υποβολή διόρθωσης στοιχείων

Χωρίς πρόστιμα θα γίνεται φέτος η εκπρόθεσμη υποβολή διορθωτικών Ε9, ορίζει απόφαση της ΓΓΔΕ κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν ίσως περαιτέρω διευκρινίσεως, ενώ αδιευκρίνιστο μένει και πώς θα γίνει η επιστροφή σε όσους πληρώσουν τα «φουσκωμένα» λόγω λαθών στο Ε9 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι κάνουν διορθώσεις και προκύψει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, θα περάσουν από... σαράντα κύματα, καθώς θα γίνει έλεγχος όλων των δικαιολογητικών.

Όπως χαρακτηριστικά ορίζεται στην εγκύκλιο, "ειδικά για το έτος 2014, λόγω πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, ορίστηκε ότι μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2014, ο φορολογούμενος μπορεί να διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων του μετά την έκδοση της δήλωσης/πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ χωρίς την επιβολή προστίμων και τόκων.

Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος μπορεί, με δήλωση στοιχείων ακινήτων, να εισάγει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου του καθώς και να μεταβάλει στοιχεία ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου".

Ωστόσο από το 2015 και μετά η διόρθωση Ε9 δεν θα έχει πρόστιμα αλλά μόνο εφόσον το αποτέλεσμα της επανεκκαθάρισης βγάζει μηδενικό ή μεγαλύτερο φόρο, ενώ για όσους θα έχουν επιστροφή, αυτή θα συμψηφίζεται με το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο.

Τέλος, όσοι κάνοντας διορθώσεις, γλιτώνουν φόρο 300 ευρώ και άνω σε σχέση με το αρχικώς βεβαιωθέν ποσό φόρου ΕΝΦΙΑ, θα καλούνται για έλεγχο δικαιολογητικών από την εφορία.

Διαβάστε επίσης

ΥΠ.ΟΙΚ: Διευκρινίσεις για ασαφή δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9