ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ξεκίνησε η διαδικασία των εκκαθαριστικών

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων:  Ξεκίνησε η διαδικασία των εκκαθαριστικών

-Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται σύμφωνα με τα δηλωθέντα στοιχεία του Ε9 – Σε πέντε ισόποσες δόσεις η εξόφληση

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή η ανάρτηση στο Taxinet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Η διαδικασία των αναρτήσεων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του μήνα Αυγούστου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISNET και με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος των φόρων που θα πληρώσουν καθώς και για το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ενημερώνονται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Στο σύνολό τους ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις με μερικές μεμονομένες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εκκαθαριστικά θα έχουν ημερομηνία βεβαίωσης Αυγούστου που θα εξοφληθούν σε τέσσερις δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει «την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους».

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογισθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και αυτό διότι υπολογίζεται περί τα 500 και πλέον εκατ. ευρώ δεν θα καταβληθούν και θα οδηγηθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ποσό εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το δηλωθέν Ε9 των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το Ε9, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαΐδου έδωσε στην δημοσιότητα εγκύκλιο που κάνει λόγο για ειδικές περιπτώσεις και για τις εκάστοτε δυνατότητες που υπάρχουν να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Από σήμερα στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

Ε9: Χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη υποβολή διόρθωσης στοιχείων